Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Què vols fer? / Vols fer una comunicació de triquina?

Vols fer una comunicació de triquina?

En aquest apartat podeu descarregar el document oficial de comunicació al DARP de Malalties de Declaració Obligatòria, que cal fer quan ens trobem davant un cas de triquina, i un informe sobre la malaltia.

PDF BO

Document Oficial 

PDF BO

Informe sobre la malaltia

COMUNICAT TRIQUINA:

Atesa la freqüència amb què es presenten casos de porcs senglars infestats per triquina, i atès el risc sanitari que representa el consum d’aquestes carns si no han estat prèviament controlades, us recordem que

Les tècniques analítiques més adequades per detectar les larves de triquina es basen en els mètodes de digestió, l’Agència de Salut Pública de Catalunya es posiciona desaconsellant totalment el mètode triquinoscopi. Les espècies de triquina que no encapsulen no es poden detectar amb triquinoscopi. La digestió artificial, és el mètode més fiable i l’obligatori a les sales de tractament de caça autoritzades.

És molt important que us assegureu que la mostra és suficient (mínim 10 g), que procedeix dels grups musculars: pilars de diafragma, múscul intercostal, masseters, base de la llengua i múscul de la part inferior de la cama; i que hi ha una traçabilitat correcta, les mostres han d’estar inequívocament identificades per poder identificar la procedència del senglar. És molt important que, en cas de detectar un cas positiu a triquina ho comuniqueu a l’administració ja que es tracta d’una malaltia de declaració obligatòria

- Cal fer la declaració individualitzada i urgent de malaltia al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació (DARP) al correu electrònic jaume.sangra@gencat.cat .

- Comunicar al Servei Regional de Lleida de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per tal de fer les actuacions oportunes de cara a la protecció de la salut de la població, a l’adreça agr.apslleida.salut@gencat.cat.

Us recordem la importància que els veterinaris, que efectueu detecció de triquina, recordeu a les colles de caçadors amb qui teniu contacte, que:  

- Si els controls realitzats indiquen que es tracta d’animals infestats amb triquina, les carns no s’han de consumir i s’han de destruir com a material de categoria 1.

- Si volen destinar les carns a comercialització (minoristes, restaurants), és necessari que, prèviament, aquestes carns passin per un establiment de manipulació de caça autoritzat, on se’n realitzarà el control sanitari tal com preveu el Reglament 853/2004, de 29 d’abril de 2004, pel qual s’estableixen normes específiques d’higiene dels aliments d’origen animal (Annex III, Secció IV).

- De quina/es part/s del senglar han d’agafar les mostres de carn per fer-hi la detecció de triquina, i en quina quantitat, en funció del mètode de detecció que utilitzen a la seva clínica.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+