Us trametem, adjuntes, la nota informativa del MAPAMA en relació al primer focus de PPA declarat en porc domèstic a Romania i la comunicació d’un segon focus en aquest mateix país que ens ha fet arribar en Servei de Prevenció en Salut Animal .
Tal com es remarca en ambdós documents, els casos declarats a Romania empitjoren la situació de la malaltia, fet que augmenta el risc de difusió a la resta de països de la UE. És per això que cal recordar la importància de l’aplicació d’estrictes mesures de bioseguretat, tant a les explotacions de porcí com en relació a les condicions de neteja i desinfecció dels mitjans de transport, tant de porcí com d’altres espècies, especialment si existeix relació amb països afectats.
En aquest sentit, malgrat que el nombre de moviments procedents de Romania en les darreres setmanes ha estat mínim, els països de l’est són un dels orígens freqüents dels bovins que s’engreixen a Catalunya o que passen pel nostre territori amb destinació a la resta de l’estat. L’any 2016 van entrar un total de 489 moviments (aproximadament 69.000 animals) procedents de Polònia, Lituània, Romania, República Txeca, Letònia i Estònia.
D’altra banda, és essencial reforçar la vigilància passiva a les explotacions i als escorxadors per la detecció i notificació immediata als serveis veterinaris oficials del DARP de qualsevol sospita per detecció de símptomes compatibles amb la malaltia.
PPA RumaniaOK.pdf
—
PDF document,
1.37 MB (1431968 bytes)