Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Una obra sobre repoblació forestal guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel

Una obra sobre repoblació forestal guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel

El Col·legi de Veterinaris de Lleida, un any més col·laborant amb els guardons. “La necesidad de una gestión integral de los nutrientes” s’ha endut el Premi de l’Article Tècnic Agrari.

Bases técnicas y ecológicas del proyecto de repoblación forestal, editat i escrit per Jesús Pemán, Rafael M. Navarro, Maria Aranzazu y Rafael Serrada, pertanyents a diferents institucions i centres, ha estat l’obra guanyadora del Premi del Llibre Agrari. De la seva banda, La necesidad de una gestión integral de los nutrientes, escrit per Xavier Flotats (UPC-Barcelona TECH), s’ha endut el Premi de l’Article Tècnic Agrari. Ambdós guardons estan convocats per Fira de Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit. Enguany, un total de 16 obres s’han presentat al Premi del Llibre Agrari i 29 textos han concorregut al Premi de l’Article Tècnic Agrari, certàmens dotats amb 3.000 i 1.000 euros respectivament.

 

El Premi del Llibre Agrari es convoca de forma ininterrompuda des de l’any 1972 i enguany assoleix la 51a edició, mentre que el Premi de l’Article Tècnic Agrari celebra la 7a edició. Els dos guardons són els únics de l’Estat en els seus respectius àmbits. Els premis compten amb el patrocini del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi de Veterinaris de Lleida, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya i l’entitat Caixabank.

 

El Jurat, presidit per Carmen López, presidenta COVLL, està format per Josep Torra, secretari COVLL; Isabel Perea, representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya (vocal); Carlos Estarán, representant del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (vocal); Carles Bernat, enginyer tècnic agrícola (vocal), i Juan Antonio Martín, doctor enginyer agrònom (vocal). Actua com a secretari Ignasi Iglesias, doctor enginyer agrònom.

 

El Jurat considera que Bases técnicas y ecológicas del proyecto de repoblación forestal és una obra innovadora i molt actual per l’estructuració dels continguts, per l’aplicabilitat i per la utilitat com a eina d’ajuda a la planificació i gestió d’espais forestals. Una obra que “pot ser referent en el món forestal, des de la planificació, la explotació, la valorització i la sostenibilitat, amb el valor afegit d’integrar un enfocament multidisciplinar de la mà dels més grans experts de diferents àmbits del món forestal d’Espanya”. El treball constitueix un compendi molt ampli i força ben il·lustrat amb imatges, esquemes i figures amb tota mena de detalls que fan l’obra molt entenedora. El llibre suposa una posada al dia del coneixement i de la gestió dels espais forestals, totalment actualitzats amb nombroses referències bibliogràfiques, i que “aplega una àmplia, però fins a l’actualitat molt dispersa i desigual, documentació publicada al respecte”. 

 

Igualment, el Jurat considera que l’obra guanyadora “és un treball del tot necessari, adreçat a productors, gestors, assessors, tècnics especialistes i, per descomptat, a universitaris i alumnes de formació forestal i d’altres àmbits relacionats”.

 

El Jurat fa també una menció especial a l’obra que ha resultat finalista, Agricultura regenerativa. El perquè, el com i el qué?, dels autors Francesc Font i Nuri Madeo, publicada per la editorial Mundi Prensa. “Per la seva amplitud, pragmatisme, novetat i actualitat de la temàtica, aquesta obra, escrita en un llenguatge senzill, narratiu i en molts casos autobiogràfic, es pot considerar un manual pràctic en el qual es mostra com fer servir l'agricultura regenerativa”. Es tracta d’“una opció productiva a considerar en una moment on l’eficiència i la sostenibilitat en l’ús dels inputs per a la producció d’aliments constituirà el full de ruta de la propera dècada de la mà del Pacte Verd Europeu”. Els exemples al llarg del llibre inclouen imatges i dades reals recopilades de les finques on els autors han treballat en els darrers anys.

 

Premi de l’Article Tècnic Agrari 

El Premi de l’Article Tècnic Agrari ha estat per a La necesidad de una gestión integral de los nutrientes, un treball que explica les raons per les quals el sector del tractament de efluents residuals de la ramaderia i de les indústries associades és estratègic per la sostenibilitat del sistema alimentari europeu, on el nutrients per als conreus, i en particular el nitrogen, tenen un gran impacte en la petjada de CO2.

 

A la doble convocatòria s’han presentat obres centrades en temàtiques d’ampli interès agrari com són la producció i la sanitat agrícola, la ramaderia, la producció forestal, el sòl agrari, la sostenibilitat de les produccions agràries, la maquinària, la innovació tecnològica, els productes de transformació, els aliments nutricèutics, l’economia agrària, la història, les persones, el patrimoni cultural i l’espai rural. 

 

Cal recordar que l’objecte del Premi és distingir les obres, llibres o articles, publicats en els darrers 12 mesos i que, a criteri del Jurat, suposen una aportació destacada per al sector agroalimentari i el món rural. La distinció pretén estimular també la difusió de coneixement innovador i útil per l’agricultura, la ramaderia, la producció forestal, la indústria alimentària, la gestió dels els espais verds, el territori, l’economia i les empreses.

 

 

El lliurament dels premis tindrà lloc en el decurs de la cloenda de la Fira Agrària de Sant Miquel i Eurofruit, salons que se celebraran del 29 de setembre al 2 d’octubre en el recinte de Fira de Lleida.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+