Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Recomanacions per protegir les nostres mascotes de la calor

Recomanacions per protegir les nostres mascotes de la calor

El clima d’aquest estiu del 2020 ens dóna certes treves, però hi ha dies en què el mercuri s'enfila més enllà dels 30 graus. Els humans patim les conseqüències de la calor al nostre cos i al nostre estat d’ànim. I com que el metabolisme de les mascotes és lleugerament diferent al nostre, elles són més sensibles a les altes temperatures.

Sabies que els gossos i els gats no suen per la pell? Per entendre una mica millor i saber com les podem protegir de la calor, hem parlat amb la comissió de veterinaris especialitzats en petits animals del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i ens han respost les següents preguntes:  

Com pot afectar la calor a les mascotes, especialment a gossos i a gats? 

Els cops de calor afecten més als animals, com gossos i gats, pel seu pelatge dens i pel seu mecanisme de regular la seva temperatura corporal, que és diferent al dels humans. Nosaltres suem i alliberem petites gotes d'aigua per tota la nostra pell mitjançant les glàndules sudorípares. L'aigua que eliminem absorbeix calor i permet que el nostre cos baixi de temperatura. Els gossos i gats no suen per la pell, perquè les seves glàndules sudorípares es troben tan sols als coixinets i a la tòfona.

Aleshores, com es termorregulen? 

Els gossos ho fan a través de la llengua. Quan la temperatura puja, el seu metabolisme bombeja la sang cap a la zona del tòrax i s'activa el panteix, és a dir, aquesta respiració ràpida i poc profunda. Llavors, el vapor d'aigua calent procedent dels pulmons es condensa al tocar les glàndules salivals de la boca i la llengua (que estan més fredes), es transforma en aigua líquida i cau en forma de gotes. Els gats no solen arribar a panteixar, perquè es llepen i produeixen un efecte semblant al de suar.

Els gossos i els gats com suen?

Com dèiem, suen tan sols per la tòfona del nas i pels coixinets de les potes. Una tòfona humida és un indicador que el nostre gos es troba bé (si està seca pot ser un indici de que té febre). Pels coixinets també eliminen suor i si us hi fixeu, quan fa molta calor deixen petjades al caminar, com si estiguessin molls. Recomanem evitar trepitjar l’asfalt calent, especialment si és un gos que està acostumat a caminar per terra fèrtil.

Quins problemes de salut els pot ocasionar la calor a aquestes mascotes?

Veurem que els gossos es queden endormiscats, ja que el seu cos tracta de reduir la despesa d'energia i reservar-la per la termorregulació. Si el gos saliva o panteixa massa, mulla’l amb aigua i proporciona-li ombra, per ajudar-lo a baixar la temperatura. Si no reacciona i segueix igual, pot ser que tingui el cop de calor i es produeixin vòmits, diarrees o fins i tot que perdi el coneixement. En aquest cas, de seguida acudir al veterinari. En el cas dels gats, són molt més delicats i si veiem que panteixen és un indici que pot estar patint un cop de calor.

I si l'animal ja pateix algun tipus de malaltia?

Si l'animal té alguna insuficiència renal, cardíaca o d'un altre tipus, recomanem augmentar les precaucions, per evitar que el cop de calor li agreugi el seu estat de salut, que és més delicat.

Requereixen d'algun canvi en la seva alimentació o de més hidratació? 

La hidratació és molt important, cal estar segurs que tenen aigua disponible sempre i que els dispensadors de menjar i beguda estan a l'ombra, canviar l'aigua sovint i, si seguim aquestes indicacions, l'alimentació pot ser seca sempre que s'hidratin bé. Sobretot, observar l'animal i aplicar el sentit comú.

Quines precaucions es poden prendre per mantenir en condicions adequades a un gos o un gat a l'estiu?

En línies generals:

·         Procurar-los espais d'ombra, on puguin descansar i retirar-se

·         Evitar els espais tancats i calorosos

·         Mai deixar-los tancats dins el cotxe a l'estiu. Sembla obvi i s'ha de recordar perquè encara hi ha accidents gairebé cada any

·         Humitejar el pèl dels gossos quan fa molta calor

·         Assegurar-nos que el seu menjar i abeurador se situen a l'ombra, perquè no es ressequi ni s’escalfi amb el sol

·         Hidratar-los sovint, també si sortim de passeig

·         Evitar, en la mesura del possible, sortir a passejar a les hores de més calor, és a dir, entre les 12 i les 16h

·         Posar especial atenció en els seus coixinets, evitar que trepitgin l'asfalt quan està molt calent

·         Si són de pèl blanc, es poden cremar. Hi ha cremes específiques per aquests casos.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+