Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Programa de teràpia assistida amb gossos per població en risc gràcies a un conveni del Col·legi de Veterinaris de Lleida amb Actua

Programa de teràpia assistida amb gossos per població en risc gràcies a un conveni del Col·legi de Veterinaris de Lleida amb Actua

Aquesta teràpia es basa en la interacció entre tres parts: un terapeuta especialitzat en el tema, un gos ensinistrat o pre-seleccionat amb aptituds per participar en el programa i jove/adolescent en risc a qui es consideri que la teràpia el pot ajudar.

El Col·legi de Veterinaris de Lleida i Actua van signar un acord de col·laboració, en virtut del qual es va posar en marxa a la demarcació lleidatana un programa de teràpia assistida amb gossos per població en risc d’edat infantil i adolescent.

Actua és una empresa cooperativa de treball associat creada l’any 2005 per professionals del camp socioeducatiu. Entre les seves activitats, des del passat mes de març hi figura el desenvolupament de projectes d’atenció residencial a infants i adolescents tutelats per la Generalitat, així com la inserció laboral de joves amb dificultats socials i la dinamització d’espais i àmbits educatius per la millora de la convivència i la prevenció de situacions de risc. Actua col·labora facilitant l’accés al programa de teràpia assistida amb gossos per població en risc. El programa s’inclou dins el projecte “Tan amigos”,  que dirigeix la veterinària Alèxia Falcó Santamaría.

És dins aquest context que s’emmarca l’acord que es a signar a finals de setembre amb el COVLL, que arribava avalat pels resultats força positius que s’han obtingut en els infants i joves que han participat en els primers mesos del programa, de març a juny. L’objectiu és poder-li donar continuïtat durant un llarg període de temps, per tal que tots els infants i adolescents amb els que treballa Actua, i que així ho necessitin, puguin gaudir d’aquest espai terapèutic per poder treballar a nivell emocional i social.

Cal recordar que la teràpia assistida amb gossos consisteix en la interacció entre tres parts: un terapeuta especialitzat en el tema, un gos ensinistrat o pre-seleccionat amb aptituds per participar en el programa i una persona a qui es consideri que la teràpia el pot ajudar. El gos és l’animal ideal per fer teràpia assistida pel tipus de relació que estableix amb l’ésser humà, per la seva facilitat per aprendre i la seva predisposició a l’obediència i la fidelitat. Aquestes són algunes de les característiques que li fan reunir moltes condicions que faciliten la teràpia amb ell i augmenten la seva capacitat d’èxit en el treball en rehabilitació de persones amb mancances.

Aquests programes de teràpia assistida amb gossos són iniciatives terapèutiques amb bons resultats dins el tractament de persones adultes o infants i adolescents amb discapacitat intel·lectual o física, amb trastorns mentals o en risc d’exclusió social. És en aquest últim on aquest programa encaixa en els usuaris que té aquest projecte d’Actua, ja que el seu principal objectiu és treballar a nivell emocional i social per a millorar la relació amb l’entorn i potenciar habilitats socials i aspectes com l’autoestima, l’autosuficiència, la seguretat... Les sessions es desenvolupen principalment en grup. 

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+