Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Les claus de la mastitis i fertilitat en vacú de llet, a escena

Les claus de la mastitis i fertilitat en vacú de llet, a escena

‘Mastitits i fertilitat en vacú de llet’ va ser el títol de la jornada gratuïta que es va celebrar el passat 20 juny al Col·legi de Veterinaris de Lleida amb la col·laboració de Boehringer Ingelheim. La jornada, que era, es va iniciar amb la benvinguda, a càrrec de Manuel Cerviño, que a continuació va parlar de ‘Mastitis i inflamació: d’on partim’ i de ‘Metacam 40: noves solucions per a vells problemes’.

Posteriorment va ser el torn per a Juan Miguel Echeverría, que va parlar de ‘Redefinint el tractament de les mastitis’, i per a Susana Astiz, que va oferir una xarrada sobre ‘Un tractament “mirant més enllà”. El tancament de la jornada va anar novament a càrrec de Manuel Cerviño amb ‘Conclusió: què podem esperar?’, per donar pas a un torn de preguntes.

Durant la jornada es va insistir en que atendre una vaca amb mastitis suposa un seriós contratemps, ja que exigeix actuar de manera ràpida i eficaç. Per a això és important comptar amb un protocol de treball, prèviament decidit, que sigui senzill, que pugui aplicar-se en qualsevol situació, i que aconsegueixi un percentatge d'èxit adequat.

En virtut de la naturalesa inflamatòria de les mastitis, la recomanació de l'ús de fàrmacs antiinflamatoris de manera rutinària per al seu tractament, sembla per tant un fet lògic. L'elecció d'un AINE (Antiinflamatori no esteroïdal) enfront d'un corticoide es basa en l'existència dels efectes secundaris més greus, que inevitablement acompanyen aquests segons. I, en aquest sentit, l'elecció de Metacam® (Meloxicam, 40 mg / ml, solució injectable. Boehringer-Ingelheim) com AINE d'ús preferent al tractament sistemàtic de mastitis respon a diferents motius que fan d'aquest fàrmac el producte més adequat (EPAR Metacam® 40 mg / ml. http://www.emea.europa.eu).

Primer, per la seva naturalesa, ja que es tracta d'un AINE (antiinflamatori no esteroïdal) amb registre específic per al tractament de les mastitis dels bovins, amb una excel·lent activitat com antiinflamatori, anti-endotòxic, anti-exudativo, analgèsic i antipirètic. Segon, perquè és d'acció ràpida, perllongada (72 hores en bovins), i a una dosi reduïda (1,25 ml / 100 kg. Pv.) tant per via subcutània com intravenosa, la qual cosa incrementa enormement la seva conveniència d'ús, especialment en els tractaments en la sala de munyir.

A més, i tot i que les taxes mitjanes de curació bacteriològica de les mastitis són força baixes, al nostre país encara comptem amb una bateria de quimioteràpics àmplia, el que col·labora a millorar aquestes xifres. Però la pressió de la UE per reduir el nombre d'antibiòtics disponibles en veterinària, a causa de la necessitat de lluitar contra la creixent aparició de resistències antibiòtiques, està limitant cada vegada més l'ús de certes famílies d'antibiòtics, amb el consegüent empitjorament dels percentatges de curació bacteriològica.

Aquest fet fa especialment interessant l'ús de Metacam en el tractament de les mastitis, independentment de l'agent causal, ja que afavoreix la distribució de l'antibiòtic a la mamella, tant per aplicació parenteral com intra-cisternal.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+