Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / La vacunació dels animals de companyia és de vital importància per a la salut pública

La vacunació dels animals de companyia és de vital importància per a la salut pública

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya insisteix en la importància de vacunar les mascotes amb motiu del Dia Mundial de la Ràbia. L’increment dels viatges a països on la ràbia és endèmica o no està controlada, n’augmenta el risc de propagació.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, que aplega els col·legis de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, insisteix en la importància de vacunar els animals de companyia amb motiu del Dia Mundial de la Ràbia. La vacunació anual és una mesura preventiva perquè les mascotes tinguin un nivell d'immunitat general que n’impedeixi l’extensió sense control de la ràbia i altres malalties. 
En aquest sentit, la vacunació contra la ràbia és un acte de responsabilitat i a favor de la salut pública i el benestar dels animals de companyia. L’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) assenyala que en poblacions en què el 70-80% de les mascotes han estat vacunades, la presència d’un animal infectat no representa cap risc per a la propagació del virus. 
D’altra banda, els nous hàbits de la població en les vacances, amb l’increment de viatges amb mascotes a països on la ràbia és endèmica, com ara a Europa de l’est o el continent africà, fa augmentar el risc de propagació d’aquesta malaltia a zones on no hi ha constància de casos des de fa dècades. A més, al sud i l’est de la península Ibèrica, el virus de la ràbia de la ratapinyada, emparentat amb el de la ràbia canina, és freqüent en aquests animals nocturns. 
D’aquesta manera, la vacunació dels animals susceptibles de patir la malaltia, com poden ser els gossos, els gats i les fures que conviuen amb humans, es presenta com la mesura més eficaç per a la prevenció, el control i l’eradicació de la ràbia entre les persones. 

Dia Mundial de la Ràbia, 28 octubre 
La ràbia és una malaltia infecciosa viral del sistema nerviós central, que provoca una encefalitis aguda. Ataca els mamífers domèstics i salvatges, inclosos els humans. La ràbia, que gairebé sempre és mortal, es troba en les secrecions dels animals infectats i es transmet a través d’una mossegada o en qualsevol tipus de contacte amb la saliva de l'animal malalt. Pot trigar entre 60 i 300 dies a manifestar-se, per això només un tractament immediat n’impedeix el desenvolupament dels símptomes. 
El Dia Mundial de la Ràbia es commemora internacionalment cada any el 28 de setembre, coincidint amb l'aniversari de la mort de Louis Pasteur, el químic i microbiòleg francès que va crear la primera vacuna antiràbica. L’objectiu d’aquesta efemèride és augmentar la conscienciació ciutadana i dels governs sobre la prevenció de la malaltia. 
A Catalunya, tot i que no hi ha l’obligació de vacunar contra la ràbia els animals de companyia, el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya aprofita aquesta commemoració per recordar la importància de vacunar els animals de companyia i prevenir malalties com la ràbia.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+