Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / La Influença aviària (IA) i la seguretat dels aliments derivats de l’aviram

La Influença aviària (IA) i la seguretat dels aliments derivats de l’aviram

El consum d'aus de corral o d'ous no transmet el virus d'influença aviària als humans

Actualment Europa es veu afectada pel virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N8.

La influença aviària és una infecció viral altament contagiosa de les aus silvestres i domèstiques. És probable que provoqui una quantitat extremadament gran de mortalitat animal i, per tant,  pèrdues econòmiques significatives. És una malaltia animal de declaració obligatòria segons l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE).

D’acord amb el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) el virus de la influença aviària altament patògena (H5N8) és un virus que afecta a les aus sense cap risc específic per als éssers humans. En tot el món, no s’ha detectat cap cas d’infecció en humana per aquesta soca. Per tant, l’ECDC conclou que el risc de transmissió a la població a Europa es considera que és molt baix.

No hi ha evidències que suggereixin que el consum d'aus de corral o d'ous pugui transmetre el virus d'influença aviària als humans (OIE).

Des de l’any 2003, i d’acord amb la normativa europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) disposa d’un programa de vigilància i prevenció per a la detecció de possibles casos d’influença aviària a les explotacions agrícoles i a les aus salvatges.

La inspecció veterinària de les aus vives prèvia al sacrifici, i de les canals als escorxadors, que realitzen els serveis veterinaris de Salut Pública del Departament de Salut impedeix la possible entrada a la cadena alimentària d’aus malaltes.

 

  • RESOLUCIÓ ARP/414/2017, de 3 de març, per la qual es declara oficialment la influença aviària a Catalunya
  • El 22 de febrer de 2017 es confirma un cas d'influença aviària tipus H5N8 a Catalunya en una explotació de recria d'ànecs a l'aire lliure del Gironès. S’inicia el sacrifici dels 17.000 ànecs de l’explotació i s’activen les mesures previstes en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviar. Es detecta la presència del virus en les 6 granges que van rebre ànecs d’aquesta explotació en els darrers 30 dies i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ordenat el sacrifici de les aus en aquestes granges.
  • El 21 de febrer de 2017 es confirma a Catalunya la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N8, en una cigonya salvatge, trobada morta al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Davant d’aquesta confirmació i d’acord amb la normativa europea, el DARP ha activat els protocols i mesures previstes, com ara la immobilització de les granges d’aviram en tres quilòmetres a la rodona i la prohibició de caçar aus silvestres en 10 quilòmetres.

Podeu fer seguiment de la situació a Catalunya de la Influença aviària al següent enllaç : http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/ramaderia/sanitat-animal/dar_programes_sanitaris_aviram/dar_influenca_aviaria/dar_situacio_actual/dar_situacio_catalunya/

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+