Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / La importància de vacunar les mascotes amb motiu del Dia Mundial de la Ràbia

La importància de vacunar les mascotes amb motiu del Dia Mundial de la Ràbia

El 28 de setembre, Dia Mundial de la Ràbia, els col·legis veterinaris de Catalunya fan un missatge d’alerta per la salut pública i el benestar dels animals de companyia.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, que aplega els col·legis de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, celebra el Dia Mundial de la Ràbia amb un missatge d’alerta a la salut pública i de defensa pel benestar dels animals. El Dia Mundial de la Ràbia se celebra el 28 de setembre cada any, data que coincideix amb l'aniversari de la mort de Louis Pasteur, el químic i microbiòleg francès que va crear la primera vacuna antiràbica. 
L’objectiu d’aquesta commemoració és augmentar la conscienciació ciutadana i dels governs sobre la prevenció d'aquesta malaltia, a més de destacar els avenços fets per a la seva eradicació. A Catalunya, tot i que no hi ha l’obligació de vacunar contra la ràbia els animals de companyia, el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya vol fer un toc d’atenció davant els canvis d’hàbits de la població per tal de prevenir casos de ràbia. La vacuna contra la ràbia i el canvi d’hàbits 


Els nous hàbits de la població en les vacances, amb l’increment de viatges amb mascotes a països on la ràbia és endèmica, com ara el continent africà o a Europa de l’est, fa augmentar el risc de propagació d’aquesta malaltia a zones on no hi ha constància de casos des de fa dècades. 
La vacunació dels animals susceptibles de patir la malaltia, com poden ser els gossos, els gats i les fures que conviuen amb humans, es presenta com la mesura més eficaç per a la prevenció, el control i l’eradicació de la ràbia entre les persones. L’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) assenyala que en poblacions en què el 70-80% de les mascotes han estat vacunades, la presència d’un animal infectat no representa cap risc per a la propagació del virus.

 

La malaltia infecciosa dels animals domèstics

Cada any moren aproximadament 55.000 persones al món a causa de la ràbia, això és una mort cada 10 minuts. Més del 95% dels casos humans de ràbia són ocasionats per la mossegada o l’esgarrapada d’animals domèstics infectats.

La ràbia és una malaltia infecciosa viral del sistema nerviós central, que provoca una encefalitis aguda. El virus de la ràbia ataca els mamífers domèstics i salvatges, el que inclou els humans. Es troba en les secrecions dels animals infectats i ho transmeten a través d’una mossegada o d’un tall a la pell que pugui fer contacte amb la saliva de l'animal malalt.

El tractament immediat impedeix el desenvolupament dels símptomes. Després de la mossegada, pot trigar entre 60 i 300 dies a manifestar-se. Quan apareixen símptomes de la ràbia humana no existeix tractament i gairebé sempre és mortal. Per això, per prevenir-la es recomana l'eliminació de la ràbia canina mitjançant la vacunació dels gossos, ja que aquesta constitueix la principal causa de transmissió cap als humans.

 

Per a més informació:

Aliança Mundial per al Control de la Ràbia: https://rabiesalliance.org Organització Mundial de la Sanitat Animal - OIE: http://www.oie.int Associació Mundial de Veterinària - WVA: http://www.worldvet.org
Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya - CCVC: http://veterinaris.cat 

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+