L’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) és un servei del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya iniciat de manera pionera a l’Estat espanyol fa 32 anys. Gràcies a les gestions realitzades per l’AIAC durant el 2018, un total de 4.890 mascotes que s’havien perdut han tornat amb els seus propietaris.
Des de l’AIAC es recorda que hi ha dues maneres d’iniciar un procés de localització i retorn dels animals de companyia perduts. D’una banda, el propietari pot avisar de la pèrdua de la mascota. De les 2.184 denúncies fetes de pèrdua rebudes a l’AIAC, 1.494 s’han resolt feliçment amb la recuperació de l’animal pel seu propietari.
D'altra banda, qualsevol persona que es trobi una mascota identificada pot telefonar a l’AIAC directament o a traves dels veterinaris, i d’altres usuaris (protectores, policies, ajuntaments, etc.) perquè contactin amb el propietari. El 2018 l’AIAC ha rebut 4.110 avisos de troballes d‘animals que estaven extraviats, de les quals es van aconseguir retornar als seus amos 3.522 mascotes.
El mateix any, l’AIAC ha registrat 94.719 altes de nous animals: 65.460 a Barcelona, 10.860 a Tarragona, 10.226 a Girona 6.143 a Lleida, i la resta corresponen a altes amb domicili diferent a les províncies catalanes.
La identificació, clau per al benestar animal
La utilitat més evident de la identificació és prevenir l’abandonament, però també serveix per lluitar contra el maltractament d’animals i per evitar les males praxis, com ara el tall de cues o orelles, així com per fomentar la tinença responsable i el benestar dels animals de companyia. A més, la traçabilitat exigida per la Unió Europea requereix la identificació dels animals de companyia i és necessària per a realitzar qualsevol tràmit administratiu.
La identificació dels animals és, a més, un requisit previ obligatori per que puguin obtenir el passaport corresponent. Recordem que son els veterinaris qui poden expedir el passaport de les mascotes, un cop han estat identificades i s’han complert la resta de tràmits legals establerts. Acudir al veterinari per a la identificació dels animals també permet assegurar un contacte amb un especialista, el qual pot garantir el bon estat de salut de les mascotes, així com resoldre qualsevol dubte que pugui haver o sorgir sobre l’atenció dels animals.
L’alta a l’AIAC afavoreix la tinença responsable dels animals i la cartilla sanitària permet documentar les vacunacions, els tractaments mèdics i les intervencions quirúrgiques de l’animal. També incorpora una placa amb codi QR per al collar de la mascota, que facilita i agilitza la seva identificació, així com el contacte de la persona propietària (nom i telèfon de contacte). A més, la placa amb QR pot permetre acomplir amb la Llei de protecció dels animals, la qual estableix l’obligatorietat que gossos, gats i fures portin un element identificador al collar.
Arxiu connectat internacionalment
L’AIAC forma part de la Xarxa Espanyola d’Identificació d’Animals de Companyia (REIAC) i està connectat a la xarxa internacional d’arxius PETMAXX, creada per simplificar la recuperació d'animals domèstics perduts i el retrobament amb els propietaris. Aquests arxius són eines de recerca que permeten indagar simultàniament en nombroses bases de dades animals, mitjançant la introducció del número del xip de l'animal perdut.