Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Instrucció provisional pel compliment del Programa sanitari del porcí en les explotacions porcines de Catalunya

Instrucció provisional pel compliment del Programa sanitari del porcí en les explotacions porcines de Catalunya

La situació epidemiològica derivada del coronavirus SARS-CoV-2 obliga a estar permanentment subjectes a les revisions que s’acordin per les autoritats competents, especialment per les sanitàries.

Entre altres actuacions, s’han adoptat mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 amb l’obligació de limitar la prestació dels serveis públics a aquells estrictament necessaris per garantir el correcte funcionament dels serveis bàsics o estratègics.

Conseqüentment, des del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Subdirecció General de Ramaderia del DARP, creiem necessari informar-vos de les actuacions, en el marc del programa sanitari del porcí, que considerem necessàries per garantir el seu compliment i l’estatus sanitari de les explotacions, però tenint en compte les recomanacions i obligacions de les autoritats sanitàries.

En aquest sentit, de les actuacions dins les Programa Sanitari del Porcí que cal considerar com a prioritàries son:

 Compliment de les vacunacions de la malaltia d’Aujeszky establert a la normativa.

 Controls serològics per a les entrades intracomunitàries, destí engreix i vida (que durant aquest període passarà de dos extraccions a una als 8 – 10 dies de l’entrada dels animals, mantenint-se el doble tub).

 Controls serològics obligatoris en els centres de quarantena de mascles reproductors previs per a la sortida dels animals cap a Centres de Recollida de material genètic, CIA.

 Actuacions que ja s’hagin iniciat per a confirmar o descartar la malaltia davant de l’obtenció de resultats serològics desfavorables.

 Actuacions serològiques pel manteniment de les qualificacions sanitàries de les explotacions porcines de reproductores per a garantir el moviments pecuaris.

Per a l’execució d’aquestes actuacions, cal seguir les recomanacions de protecció i prevenció per a la reducció de risc del possible contagi entre persones.

Queden excloses de les actuacions prioritàries, per a les explotacions d’engreix, l’extracció de les 16 mostres prèvia a la sortida cap a escorxador. Per tant la no extracció de 16 mostres en les explotacions d’engreix, no suposarà cap limitació per a la:

 Emissió de DST (Documentació Sanitaria de Trasllat) vida i escorxador per part dels titulars de les explotacions porcines.

 Aprovació de CSM (Certificat Sanitari de Moviment) per part dels Serveis Veterinaris Oficials de les Oficines Comarcals/Serveis Territorials.

 Autorització de nous PEG (Permisos d’Entrada de Garrins).

 

Enquestes de bioseguretat

La realització d’enquestes i actes de bioseguretat no es una actuació prioritària, per tant no quedaran afectades aquelles explotacions porcines que tinguin caducada l’enquesta de bioseguretat.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma (RD 463/2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+