Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Informe - Compte! La processionària del pi pot tenir conseqüències greus pel teu gos

Informe - Compte! La processionària del pi pot tenir conseqüències greus pel teu gos

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) alerta de la presència de la processionària del pi i, en especial, de les afectacions que pot tenir pel teu gos. Amb aquest article es vol posar a l’abast de tothom el coneixement necessari per a què els propietaris sàpiguen què fer en èpoques d’alta afectació, com febrer i març.

Hem consultat a Rafael Mendieta, un dels veterinaris del CCVC especialitzat en mascotes i en veterinària clínica, i des de la seva experiència ens respon a totes les nostres preguntes. Comencem!  
Què és la processionària del pi? 
És el nom que fa referència a una de les erugues de la família Thaumetopoeidae. Si és una eruga, per tant, vol dir que també és una papallona. Les etapes d’aquests insectes són quatre: ou, eruga, crisàlide i papallona.  
Per què és perillosa? 
Per què l’eruga presenta fins a 500.000 pèls o tricomes urticants i al·lèrgens que, en contacte amb la pell produïda per granellades i erupcions, irritació d’ulls (conjuntivitis). Si els gossos llepen, generen problemes respiratoris i necrosi en la llengua. 
Quan és perillosa? 
Únicament en la fase d’eruga. La papallona, que és inofensiva, posa els ous a les branques dels pins i cedres. Allà, les erugues creixen menjant les fulles de l’arbre. Quan ja han madurat, han de fer la crisàlide i aleshores és quan baixen dels arbres per enterrar-se. Justament, se’ls anomena processionàries perquè baixen dels pins l’una darrera l’altre que recorda les processons.  
Qui es pot veure afectat per la processionària? 
Sobretot els gossos, ja que quan les veuen al terra se senten atrets pels colors llampants de l’eruga; desconeixen que els colors vius són, en la naturalesa, indicadors de toxicitat. La curiositat fa que les nostres mascotes puguin llepar aquestes processons o bé posin el morro a forats on n’hi hagi i que al tocar-les pateixin lesions.  
Els gats patirien les mateixes conseqüències si les toquessin. Ara bé, són animals menys impulsius, més cautelosos i calculadors i rarament en són afectats.  
Per què són especialment perilloses pels gossos? 
Se’ls inflen molt els llavis i el morro quan les toquen. El més preocupant és quan les llepen, ja que se’ls pot inflamar tant la llengua que els causa problemes respiratoris. A més, en alguns casos, la urticària desencadena l’aparició de llagues que es necrosen (moren) i es desprenen de la llengua. Llavors la llengua queda en forma un serrell, com veiem en les següents imatges. Tot i que impacta, l''animal pot fer vida normal. 

En el pitjor dels casos, si l’afectació és molt greu, el gos podria arribar a morir. Ara bé, són casos realment molt esporàdics en què, per exemple, l’animal es podria haver empassat l’eruga. 
Què s’ha de fer si detectem que la nostra mascota ha entrat en contacte amb una processionària?  
A l’instant se li pot netejar la zona amb aigua, és important fer servir guants, ja que, com hem dit, la processionària també causa urticària a les persones. I tant ràpid com sigui possible cal anar al veterinari per iniciar el tractament de seguida i aconseguir el menor dany possible.  
En quin moment de l’any? 
Les erugues abandonen els nius cap al febrer març. Amb les elevades temperatures dels darrers anys, és freqüent trobar-les a principis de febrer. És el moment de l’any en què cal anar més en compte.  
Precaucions a prendre 
Durant els mesos de febrer i març cal extremar les precaucions. Quan siguem prop de pins o cedres es recomana observar atentament la zona per veure si es detecten processionàries. Si n’hi ha, és millor evitar la zona. En tot cas, s’ha d’estar a l’aguait i vigilar de prop el gos, controlar què ensuma i què intenta llepar per evitar mals majors.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+