Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Es poden deprimir els animals de companyia després de les vacances?

Es poden deprimir els animals de companyia després de les vacances?

Els gossos no entenen les diferències entre temps de vacances i temps de rutines i obligacions. Per això, no saben gestionar el final de les vacances i poden caure en una depressió. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) ha elaborat una sèrie de recomanacions amb l’objectiu de facilitar el retorn de les vacances als animals de companyia i els seus propietaris.

Els gossos no comprenen com les persones les diferències entre temps de vacances i temps de rutina i obligacions. No assimilen ni entenen per què, de cop i volta, desapareix l'oci de les vacances, les llargues passejades i el temps extra que comparteixen amb els seus propietaris. El retorn a la rutina després d’unes vacances pot resultar també molt dur per als animals de companyia, el que pot comportar, com passa amb algunes persones, una depressió postvacacional. 

En situacions normals, en pocs dies o setmanes, el gos s'adapta a la nova situació i horaris, encara que hi ha casos en què això es complica, a causa d''algun tipus de problema psicològic o físic. Si el gos presenta canvis en el comportament, com ara la pèrdua de la gana, conductes destructives o moviments repetitius, cal acudir com més aviat millor al veterinari per obtenir un diagnòstic que determini un tractament el més adequat possible. 

El control d'esfínters dels animals de companyia també es pot veure afectat després del relaxament de les vacances. Si no es tracta d'un problema físic, com diarrea o ansietat psicològica, en uns dies la situació es normalitza. Per això, cal tenir paciència per aconseguir que el gos es readapti als nous horaris, així com per a corregir rutines adquirides durant les vacances i que ja no serveixen per a la nova situació postvacacional. 

El gos també pot tendir a escapar-se de casa a la recerca de les enyorades excursions per la platja, el camp o la muntanya amb el seu propietari. Les fuites dels gossos són perilloses, pot provocar accidents i atropellaments, així que cal procurar per tots els mitjans que el gos no s’escapi. 

Les causes que un gos s’escapi de casa poden ser diverses: avorriment, necessitat de més activitat física, por a determinats sorolls o ansietat per la separació. La visita al veterinari pot servir per esbrinar per què ho fa i assegurar que ja sigui un gos o un gat estiguin correctament identificats, de manera que si fugen puguin ser retornats als seus propietaris i no es quedin en un refugi esperant una adopció.

 

Aquestes serien les principals recomanacions que cal tenir en compte per al retorn de les vacances amb animals de companyia:

 

 1. Tornar gradualment a les rutines. En general, el retorn a la rutina de les mascotes s'ha de fer de manera gradual, però amb fermesa, tenint en compte els bons hàbits.
 1. Sistematitzar l’alimentació. Cal vigilar la manera d’alimentar les nostres mascotes, tornar establir les hores més adequades i en les quantitats acostumades.
 1. Donar importància a la higiene. La higiene i neteja és un dels factors que més influeix en el comportament dels animals de companyia: bany, tall d'ungles i raspallat de les dents són tasques fonamentals per a una bona salut.
 1. Rentar les joguines i accessoris. Cal rentar o canviar les joguines, els llits, la roba i qualsevol altre element que la mascota hagi utilitzat durant les vacances a fora de casa.
 1. Tornar a l'activitat física habitual. Ja sigui gossos o gats, els horaris establerts per a les diferents activitats diàries han de ser una prioritat per evitar l'estrès o la depressió.
 1. Observar atentament l’estat d’ànim. El que per a les persones suposa una tornada a la rutina, per a les mascotes suposa tornar a passar més hores sols a casa. L'ansietat per separació és un problema que es pot tractar amb bons resultats en la majoria dels casos

Mantenir l’alerta davant possibles malalties

  . El més recomanable és començar amb una revisió veterinària completa, especialment després d’un període vocacional. Aquesta és l’única manera de descartar qualsevol afecció contreta en un ambient diferent.
 • Facebook
 • Twitter
 • Whatsapp
 • Google+