Pel que fa als temes abordats pels autors, destaquen els centrats en les malalties de les plantes i del porcí; la qualitat dels cultius; el cultiu de l’olivera, de l’ametller, del pebrot, del bitxo o “chile” i del raïm; la biodiversitat; la resolució de conflictes ambientals; agricultura per als que no saben d’agricultura; la jardineria; els incendis forestals; el cavall andalús; la inseminació artificial de la truja; la gestió d’una granja de reproductores; les sequeres; la resistència als antimicrobians; l’aranya roja; els controls de plagues en diferents cultius, o les males herbes.
Ambdues convocatòries distingeixen les obres o els articles publicats recentment en format imprès o digital que suposin una aportació remarcable dins el sector agroalimentari o l’àmbit rural i, alhora, es vol estimular la creació de nous treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que permetin incrementar la literatura destinada als sectors esmentats.
El jurat és integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores. A més a més del COVLL hi són presents el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i CaixaBank).
El veredicte del jurat serà inapel·lable i es farà públic el mes de setembre d’enguany, i el lliurament dels premis es durà a terme en la cloenda de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel. Durant aquesta cerimònia els autors que hagin obtingut el primer premi exposaran els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora.