Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Els malalts de COVID-19, han de demanar ajuda tant per anar a comprar com per passejar el seu gos

Els malalts de COVID-19, han de demanar ajuda tant per anar a comprar com per passejar el seu gos

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) i els quatre Col·legis Oficials de Veterinaris es reiteren en el seu missatge de calma, ja que no hi ha cap evidència que els animals domèstics transmetin el nou coronavirus causant de la COVID-19, el SARS-CoV-2.

Amb voluntat d’oferir algunes precaucions pràctiques, hem donat resposta a les següents qüestions:
Una persona infectada del nou coronavirus, pot mantenir a casa la seva mascota?
La persona infectada ha de fer quarantena a casa i no podrà sortir al carrer. De la mateixa manera que haurà de demanar ajuda per fer la compra, també necessitarà que algú es faci càrrec de passejar el seu gos. 
Quan l’animal domèstic és un gat o un altre animal que no surt al carrer, la persona infectada pot conviure-hi. En aquest cas, tan sols cal que actuï com ho faria si es trobés amb una persona sana: mantenint les distàncies, tapant-se la boca quan tossi, procurant esternudar lluny de l’animal... 
Per què cal prendre aquestes precaucions si les mascotes no es contagien ni s’infecten?
Quan una persona contrau la COVID-19 (i, en general, un virus que es contagia per excrecions respiratòries), escampa partícules víriques amb les secrecions que allibera a través de la tos o dels esternuts. L’ambient, les superfícies de l’habitatge i fins i tot l’animal de la persona malalta poden acumular certa quantitat de restes víriques. 
Tot i així, per a què es produeixi el contagi, aquestes restes s’han de trobar en una quantitat determinada i sovint no són suficients per infectar. En la situació en què ens trobem, es recomana extremar les precaucions. 
Quines precaucions ha de prendre la persona que es fa càrrec d’un animal d’una persona infectada del nou coronavirus? 
Les primeres hores, ha de prendre les mateixes precaucions que es prendria amb una persona infectada de virus respiratori. És a dir: guardar les distàncies i procurar no tocar-la ni fer-li petons. Netejar els estris de l’animal, com els plats de menjar i de beure, i rentar-se les mans després de tocar-la. 
No hi ha estudis científics que indiquin quanta estona poden sobreviure les restes víriques en la pell d’un animal, però probablement al cap de 24h el risc de contagi és molt baix, ja que les restes víriques haurien mort i no es trobarien en quantitats suficients per arribar a contagiar. 
Cal posar mascareta als gossos quan es passegen o als gats que surten al carrer?
És contraindicat posar una mascareta als gossos o als gats, ja que els estressa i té poca utilitat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+