Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / El Premi del Llibre Agrari creix

El Premi del Llibre Agrari creix

Una obra sobre zones verdes, activitat física i salut guanya el guardó d’una edició que registra 52 obres, 29 més que l’any 2016. Un article sobre l’avenç de la bactèria Xylella fastidiosa al sud d’Europa s’enduu el Premi de l’Article Tècnic Agrari
Carmen López i Joep Torra va representar al COVLL en la reunió del jurat oficial del guardó

Carmen López i Joep Torra va representar al COVLL en la reunió del jurat oficial del guardó

“Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública”, de Pedro Calaza Martínez va ser l’obra guanyadora de la 46a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que “Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento”, de Blanca Landa, Juan A. Navas Cortés i Miguel Montes Borrejo, publicat a la revista Phytoma España, es va endur la segona edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. El jurat dels guardons, organitzats en el marc de la 63a edició de la Fira de Sant Miquel, va destacar “la qualitat dels llibres que han concorregut i el notable increment de les obres presentades al Premi de l’Article Tècnic”. 

 

El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.500 euros i de 1.500 euros per al de l’Article Tècnic. Enguany van optar al premi 52 obres, 24 llibres (en paper i digitals) i 28 articles tècnics. L’edició del 2016 va registrar 19 llibres i 4 articles.

 

El Jurat, entre els que figura com cada any el Col·legi de Veterinaris, va valorar que l’obra vencedora “més enllà de l’enfocament purament agronòmic que pot aportar un enginyer agrònom, ofereix una visió molt transversal i una aproximació molt pràctica al tema de la planificació dels espais públics verds, relacionant-lo amb l’activitat física i la salut pública, i donant consells pràctics”. El Jurat va considerar que el llibre toca el tema des de vessants molt diverses, “amb propostes metodològiques per a projectes d’aquest àmbit, fent èmfasi en l’impacte social d’aquestes actuacions i també explicant casos reals”.

 

Quant a “Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento”, el Jurat va considerar que és un article interessant ja que “aborda de forma molt àmplia una temàtica molt vigent i urgent ja que afecta greument a cultius tan nostrats com les oliveres i la vinya”. El Jurat va afirmar que es tracta d’un escrit que “ara mateix pot ser de un text orientatiu de gran ajuda per als possibles sectors afectats, donat que el bacteri, l’eradicació del qual un cop infectat el cultiu requereix mesures molt dràstiques, ja ha arribat a àrees com Mallorca i Alacant”.

 

L’article se centra en un bacteri que es considera una greu amenaça per a la UE i els països de la Conca del Mediterrani —s’ha desenvolupat ja al sud d’Itàlia, a la França mediterrània i a zones de l’Estat com Mallorca o Alacant— per la gran varietat de plantes hostes que infecta. El risc elevat de desenvolupament epidèmic d’aquest bacteri ve donat per seva forma de transmissió a través d'insectes de diversa naturalesa, pel fet que moltes de les plantes hoste del bacteri estan presents al nostre territori i per l'existència a Europa de diversos climes que són similars als presents en altres parts del món on el bacteri presenta un problema.

  

El jurat està integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida (representat en el jurat per Carmen López i Josep Torra), Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi d’Enginyers de Forests a Catalunya i CaixaBank). 

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+