Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / El gat positiu a SARS-CoV-2 a Catalunya no presentava cap lesió relacionada amb el virus

El gat positiu a SARS-CoV-2 a Catalunya no presentava cap lesió relacionada amb el virus

• Podem seguir convivint i gaudint de les nostres mascotes com hem fet sempre • És un missatge unànime transmès pel Departament de Salut, pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per IRTA-CReSA, per la Universitat Autònoma de Barcelona, pels quatre Col·legis Oficials de Veterinaris i pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.

Un gat ha donat positiu a SARS-CoV-2 a Catalunya, segons han informat els científics i investigadors d’IRTA-CReSA el divendres. Que es conegui, és el primer animal positiu a l’estat espanyol i el sisè gat contagiat a tot el món. En tots ells, s’ha detectat una simptomatologia de molt lleu a moderada. A més, hi ha un altre factor en comú: els animals convivien amb una o vàries persones malaltes per la COVID-19 i, per tant, es considera que els gats s’han contagiat per les persones.
 
Justament aquest és el cas del gat de Catalunya: el seu propietari i les altres persones que vivien a la mateixa casa, havien passat la infecció. El van dur al veterinari en adonar-se que no es trobava bé i la veterinària va comprovar que presentava signes clínics bàsicament respiratoris, així com una cardiomiopatia hipertròfica. L’estat de salut era crític i van acordar realitzar una eutanàsia humanitària. En aquest context, hi va haver el dubte raonable de si el gat podria haver contret també el SARS-CoV-2, i es va procedir a realitzar una investigació més a fons.
 
La unitat de contenció d’IRTA-CReSA permet mantenir les mesures de bioseguretat necessàries per treballar amb el SARS-CoV-2 i se’ls va contactar per dur a terme la necròpsia i altres estudis diagnòstics. Els científics i investigadors van concloure que el gat presentava una patologia de base greu (cardiomiopatia hipertròfica descompensada), essent aquesta patologia la que va induir a l’eutanàsia.
 
També han observat que la quantitat de SARS-CoV-2 detectada en l’animal era molt baixa i que no es va trobar cap evidència de lesió compatible amb el SARS-CoV-2. S’hauria d’associar la presència del virus amb lesions típiques que el virus causen i en aquest cas concret no n’hi havia. Era un gat que va estar exposat al SARS-CoV-2 però que la causa que el va portar a l’eutanàsia no tenia res a veure amb el virus.
 
Els gats, víctimes col·laterals
Cal diferenciar entre contagiar-se i ser contagiós. Els gats són susceptibles a la infecció pel nou coronavirus però no hi ha cap evidència que suggereixi que són contagiosos per als humans. La via de transmissió predominant de la COVID-19 és d’humà a humà. Com diu el veterinari, investigador del centre de recerca IRTA-CReSA i catedràtic de la UAB, Quim Segalés, els gats suporten la replicació vírica, però jugarien un paper negligible en la transmissió de la malaltia.
 
Per a què un gat s’infecti, hem de tenir una persona infectada amb malaltia clínica que pugui excretar una quantitat important de virus i tenir un contacte molt proper amb aquest gat. Tot i que es donés aquest escenari, tampoc sabem si efectivament els gats s’acabarien infectant ni en quina freqü.ncia. L a probabilitat d’infecció dels animals és molt baixa, atenent al nombre de casos que s'han descrit fins l'actualitat. Els gats realment són víctimes col·laterals de la malaltia humana.
 
La zoonosi és aquella malaltia que es pot transmetre entre animals i humans. Solem entendre la zoonosi com la transmissió de l’animal a la persona i aquí és a la inversa, la transmissió és de la persona a l’animal. Seria l’equivalent a una zoonosis reversa.
 
Per prevenir les malalties dels humans (salut pública) s’ha de conèixer el món animal (sanitat animal) i també el medi ambient (salut mediambiental). La salut animal, la salut mediambiental i la salut de les persones estan interconnectades, és el que anomenem Una Salut o, internacionalment, One Health.
 
Els responsables de salut pública i els veterinaris han de treballar en col·laboració utilitzant l'enfocament d’Una Salut per tal de compartir informació i realitzar l'avaluació de riscos. I, de fet, és això el que s’està fent. Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i des dels quatre Col·legis Oficials de Veterinaris col·laborem amb l’administració i amb els científics i investigadors d’IRTA-CReSA per tal de sumar coneixements i fer front a la pandèmia.
 
Reiterem el missatge de calma
Tots plegats volem transmetre un missatge unànime a la ciutadania, un missatge de calma. Les famílies podem seguir gaudint dels nostres gats amb tranquil·litat com hem fet fins ara. Recomanem mantenir les pautes indicades fins ara: rentar-se les mans abans i després de tocar l’animal i mantenir condicions d’higiene a la llar.
 
Si el propietari de la mascota és positiu a SARS-CoV-2, és fonamental el distanciament amb la mascota i limitar-ne el contacte per tal d’evitar contagiar l’animal. La nostra recomanació seria, si fos possible, que una altra persona se’n fes càrrec. En cap cas aquesta situació justifica un abandonament ni prendre accions que afectin o perjudiquin el benestar de les nostres mascotes.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+