Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / El Consell destaca la importància de fer un ús prudent dels antibiòtics

El Consell destaca la importància de fer un ús prudent dels antibiòtics

La resistència als antibiòtics és una amenaça per a la salut pública i, segons la OMS, causaran 10 milions de morts l’any 2050

Casi 100 anys més tard que Fleming descobrís la penicil·lina, els antimicrobians són una de les eines principals per tractar els processos infecciosos, tant en medicina humana com en veterinària. Tot i així, cal que es facin servir amb molta cura, ja que fer-ne un mal ús contribueix a l’aparició de les resistències antimicrobianes. 

“Les resistències als antimicrobians fan més difícil el tractament de les infeccions i incrementen el risc de propagació i l’aparició de malalties i, per tant, de mort”, afirma el president del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), Ricard Parés. De fet, aquestes resistències causen 700.000 morts anuals al món i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que, el 2050, causaran 10 milions de morts.

Recentment ha entrat en vigor a tota la Unió Europea el reglament en Sanitat Animal (Reglament (UE) 2016/429) del 21 d’abril, que estableix normes per a la prevenció i control de les malalties transmissibles als animals o als éssers humans. Per tant, inclou les malalties zoonòtiques. 

“Aquest tipus d’enfocament encaixa en la perspectiva One Health i des del CCVC volem donar visibilitat al concepte. Per això en aquesta segona edició del curs formatiu sobre l’ús prudent d’antibiòtics va especialment dirigit al veterinari d’explotació”, explica la veterinària responsable de la gestió tècnica del CCVC, Anna Vilà.

La inauguració va a càrrec  de la Doctora en Veterinària, M. Dels Àngels Calvo, qui també és Catedràtica en Sanitat Animal per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La Doctora Calvo ha publicat recentment l’article “Per la teva salut i la salut de l’animal, vacuna’t i vacuna. Vacunar els animals protegeix les persones”, on exposa que la vacunació és una de les mesures més importants en la prevenció de malalties infeccioses, en l’ús d’antibiòtics i, per tant, també en la prevenció de l’aparició d’antimicrobians.

Aquesta edició comptarà de quatre ponències. La primera la farà la veterinària i cap de l’àrea d’higiene ramadera del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Inés Moreno, qui exposarà els canvis normatius de la figura del veterinari d’explotació, segons legislació vigent. El farmacòleg Carles Cristòfol explorarà els conceptes farmacològics per a l’optimització de l’ús dels fàrmacs. El veterinari Jordi Baliellas centrarà la seva ponència en la bioseguretat en les granges com a eina de control de malalties. Finalment, el veterinari especialitzat en felins Salva Cervantes explicarà com fer un informe microbiològics, del cultiu a l’antibiograma, en animals de companyia. 

És una formació gratuïta pels veterinaris col·legiats i serà participativa, de manera que els assistents podran transmetre les seves preguntes i observacions als ponents en finalitzar cada una de les seves intervencions. La formació és una prioritat pel CCVC, ja que és una manera de contribuir a facilitar la feina del veterinari.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+