Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / El debat sobre la rebaixa de l’IVA veterinari posa de manifest la importància del sector davant el Congrés

El debat sobre la rebaixa de l’IVA veterinari posa de manifest la importància del sector davant el Congrés

El Ple del Congrés de Diputats ha aprovat la rebaixa de l'IVA en els serveis veterinaris del 21 al 10 per cent. Els Veterinaris de Catalunya, que han denunciat reiteradament aquesta tributació vigent des del 2012, felicita els impulsors de la iniciativa, encara que tingui un difícil recorregut, perquè posa de manifest la importància del sector veterinari d’animals de companyia.

La majoria del Congrés dels Diputats ha expressat el suport favorable a la proposició no de llei presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per la qual s'insta al Govern espanyol a rebaixar l'IVA en els serveis veterinaris. La mesura presentada pel diputat d'ERC Joan Capdevila, el dimarts 4 d'octubre, a la cambra baixa, ha comptat amb el suport dels grups del PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, el PNB i bona part del Grup Mixt. En canvi, Ciutadans ha optat per l'abstenció i el PP ha estat l'únic partit que s'ha manifestat en contra.

Davant el debat que s’ha produït sobre la rebaixa de l’IVA en els serveis veterinaris al Congrés dels Diputats, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) recorda que els veterinaris són els únics professionals sanitaris als quals s'aplica l’IVA general del 21%, tot i estar reconeguda com una de les professions sanitàries. Segons el president del CCVC, Josep A. Gómez, la pujada de l'IVA ha suposat un greu perjudici per a la professió, no només econòmic per al sector, sinó també per l’increment del risc sanitari que suposa per a la població, al no tenir en compte la importància sanitària de les activitats de prevenció i tractament de les malalties transmissibles.

La importància del sector veterinari per a la salut pública

Donada l’actual composició del Govern espanyol en funcions, amb majoria del PP, la proposició no de llei aprovada té un difícil recorregut. Tot i això, amb independència d’aquest recorregut governamental, el CCVC felicita els impulsors de la iniciativa, la defensa de la qual ha posat de manifest que el sector veterinari d'animals de companyia és un sector estratègic i clau per a la salut pública, especialment per la gran quantitat de llars que compten amb animals de companyia. A més, s’ha evidenciat que el fort increment de l'IVA per als serveis veterinaris influeix en el descens de tractaments preventius de les mascotes, que fins ara han permès a les persones, convisquin o no amb ells, estar fora de perill de malalties transmissibles.

En aquest sentit, el CCVC adverteix una vegada més que una situació sanitària precària dels animals de companyia pot desembocar en situacions de risc de zoonosi i en l'increment de diferents malalties. La no assistència sanitària o la reducció de les visites al veterinari dels animals de companyia, suposa un menor control de les malalties que poden ser potencialment transmissibles als humans, així com un patiment dels propietaris en no poder donar a les mascotes l'atenció sanitària que requereixen.

D’altra banda, el CCVC recorda que diversos estudis científics demostren que conviure amb una mascota comporta uns beneficis importants: es redueix el nivell d'estrès, es potencia l'autoestima i habilitat social dels propietaris, es millora la comunicació i es redueix la pressió arterial, entre d'altres. En grups concrets, com els nens o els avis, els beneficis de conviure amb animals de companyia són encara més importants.

Una reivindicació de tot el sector veterinari iniciada a Catalunya

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya va posar en marxa una campanya de recollida de signatures per demanar la rebaixa de l'IVA dels serveis veterinaris al tipus reduït comú als serveis sanitaris, el gener de 2015. La motivació de la campanya va ser que molts propietaris no podien fer front a l'augment del cost que comporta la tinença d'un animal en condicions de salut adequades, ni tampoc als tractaments de malalties cròniques, cirurgies, urgències veterinàries, la qual cosa també provoca l'increment de l'abandonament d'animals.

Aquesta petició es va realitzar després a través del portal “change.org” i es va traslladar a tot l’Estat. Els milers de suports aconseguits van ser enviats als portaveus dels diferents grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+