Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Agraïm el treball als veterinaris que intervenen en la cadena alimentària i fan possible que disposem d’aliments d’origen animal amb garanties sanitàries

Agraïm el treball als veterinaris que intervenen en la cadena alimentària i fan possible que disposem d’aliments d’origen animal amb garanties sanitàries

Els veterinaris treballen a les granges i revisen els procediments d’elaboració dels aliments dels escorxadors. Formen part del Departament de Salut, des d’on fan auditories sanitàries, actuen en cas d’alerta alimentària i realitzen els controls sanitaris i les inspeccions en cuines que preparen menjar per a col·lectius com hospitals, residències o escoles.

Els trobem en instal·lacions aqü.coles, en empreses distribuïdores de productes alimentaris, en els laboratoris d'anàlisis i també, en el control duaner, per a tots aquells aliments importats o exportats.

Enllaç Vídeo - https://www.youtube.com/watch?v=vTqMjDuiciQ&feature=emb_logo

Amb aquestes responsabilitats els veterinaris són una part essencial de la comunitat sanitària mundial. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) i els quatre Col·legis Oficials de Veterinaris agraeixen aquesta tasca i la valoren. Malgrat l’estat d’alarma, més de 10.000 veterinaris segueixen treballant.

La major part de la població coneix el veterinari que treballa en centres veterinaris

d’assistència a les mascotes. És menys conegut el veterinari que treballa en la cadena alimentària garantint que els aliments siguin sanitàriament segurs i arribin a tota la ciutadania. “Avui volem aprofitar per valorar el seu treball i donar-los les gràcies”, explica la presidenta del CCVC, Cori Escoda.

Les granges no paren

Els veterinaris treballen a les granges porcines, bovines, avícoles, d’oví i cabrum i cunícoles. Hem parlat amb el coordinador de l’Associació de Veterinaris de Porcí de Catalunya (AVPC), Joan Wennberg, per conèixer la incidència de “l’estat d’alarma” en el seu treball quotidià i ens comenta: “Seguim treballant en la feina pròpia del veterinari de camp, és a dir, la visita a granja per atendre els animals en el seu conjunt i poder en cas de trobar-ne algun o diversos malalts dispensar els medicaments i les atencions necessàries per tal que la cadena d’abastament segueixi activa”.

Un altre veterinari de producció, aquest del sector boví, és el Toni Margenat, clínic de vaques de llet. Ell ens explica: “Les vaques es munyen cada dia, no podem parar. Si s’atura la feina ara, es notarà al cap de nou mesos, que és el temps que triguen les vaques a donar altre cop llet”. Ens remarca: “Això sí, s’han extremat les condicions d’higiene i de seguretat, sobretot per prevenir contagis de COVID-19 entre treballadors”.

També hem parlat amb un veterinari que treballa en un escorxador de pollastres, en Carles Ferrando, que observa: “En el meu cas, noto que la demanda de producte ha augmentat, estem treballant més que abans de l’epidèmia”. I aclareix: “En primer lloc certifiquem que els animals que arriben a l’escorxador siguin aptes pel sacrifici i, després, comprovem que els productes siguin aptes pel consum garantint-ne la seva seguretat sanitària”.

Els veterinaris del Departament de Salut, en col·laboració amb Epidemiologia

Els veterinaris del Departament de Salut visiten diferents establiments: empreses,

botigues, supermercats, restaurants i menjadors col·lectius i, amb l’objectiu de preservar la seguretat alimentària i la salut pública, realitzen inspeccions i auditories per a comprovar que els aliments arribin als establiments en bon estat i es mantinguin en bones condicions. Diferents veterinaris que hem consultat del Departament, ens informen: “Ara amb la declaració de l’estat d’alarma, a banda de la nostra feina habitual, donem suport a altres àrees del Departament de Salut, en concret, al Servei d’Epidemiologia”. 

El Servei d’Epidemiologia elabora, els protocols d’actuació i les enquestes epidemiològiques per al nou coronavirus i dóna les pautes de control per fer front a la malaltia i per evitar el ràpid contagi que ocasiona. “Ens sentim satisfets d’ajudar”, apunten des del departament, i afegeixen: “la situació actual posa de relleu l’important: la solidaritat i les ganes d’ajudar que tenim tots.

Els veterinaris es posen a disposició del Departament de Salut

Diversos consultoris, clíniques i hospitals veterinaris han donat material sanitari al

Departament de Salut. Guants, bates, mascaretes, i també respiradors de quiròfan s’han posat a disposició de Salut per ajudar a frenar l'avanç del coronavirus, prevenir contagis i engrossir la disponibilitat d’aparellatge assistencial hospitalari.

Així mateix, des del Consell Col·legis Veterinaris de Catalunya s'ha coordinat i vehiculat, a través dels quatre Col·legis de Veterinaris de Catalunya, una llista de professionals disposats a col·laborar en cas necessari amb la sanitat catalana. En ella, figuren els professionals veterinaris als quals el Departament de Salut podria mobilitzar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+