Data, hora i lloc:
Dijous, 21 d’abril de 2022, a les 19 hores, al Saló Víctor Siurana de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida
L’acte compta també amb la participació de la presidenta del Col·legi, Carmen López, que farà de moderadora del Diàleg: “De la genètica a la taula”
Inscripcions a la següent adreça: https://www.agronoms.cat/agora/agenda/cinquantenari-del-llibre-agrari/
Aforament limitat per les mesures per a la prevenció de la COVID-19
Programa
Benvinguda i inauguració a càrrec del rector de la Universitat de Lleida
Salutació de l’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida
El Llibre Agrari a Fira de Sant Miquel, exposicions i premis
Oriol Oró Trilla, director general de Fira de Lleida
Breu ressenya dels 50 anys del Premi del Llibre Agrari
Santiago Planas de Martí, secretari del Jurat (1988-2021)
Biblioguia del Premi del Llibre Agrari
Montse Larios Rodríguez, directora de Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida
Diàleg: “De la genètica a la taula”
Romi Pena Subirà, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida - Agrotecnio CERCA Roger Galofré Mercadé, veterinari consultor Moderació a càrrec de Carme López Burillo, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida
Inauguració de l’exposició del cinquantenari del Premi del Llibre Agrari al Claustre de l’ Edifici del Rectorat
Carme López Burillo, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida Domènec Vila Navarra, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya José Dadón Paz, president a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals
Cava i tast
Inscripcions a la següent adreça: https://www.agronoms.cat/agora/agenda/cinquantenari-del-llibre-agrari/ Aforament limitat per les mesures per a la prevenció de la COVID-19
Presentació del diàleg “De la genètica a la taula”
Anàlisi de la situació present i tendències en la producció i el consum de carn
Quin futur li espera a la ramaderia intensiva? Què cal esperar a curt i mig termini en la producció de carn? Cóm afectaran les tensions polítiques i comercials? Conviuran les actuals explotacions ra- maderes i les grans corporacions? Quins comportaments són previsibles per part dels consumidors?
El model productiu actual mostra clars senyals de fatiga. Som al final d’un llarg cicle que podem qualificar d’exitós. La ramaderia intensiva ha contribuït fefaentment a l’economia de les zones ru- rals, proporcionant beneficis i alhora fent la carn un aliment accessible a tots els consumidors. No obstant, emergeixen importants dubtes sobre la continuïtat del model. Veiem les incerteses en l’aprovisionament de matèries primeres, els enormes costos energètics, les dificultats logístiques, la gestió no ben resolta dels residus, la vulnerabilitat front les zoonosis endèmiques i els canvis dels consumidors associats a les noves tendències alimentàries, sovint condicionades per desinformaci- ons interessades.
En escasses setmanes tots aquests elements s’han situat en primera plana. Estem experimentant tensions, mai viscudes, en tota la cadena productiva. La inestabilitat és més que conjuntural i, ac- celerada per esdeveniments com la guerra a Ucraïna, ha esdevingut estructural.
El consum de carn serà un luxe de difícil accés? Es veurà seriosament afectada l’estructura produc- tiva? Les grans corporacions seran les protagonistes en detriment dels ramaders? Quins elements biotecnològics seran claus? Qui detentarà el know how i la tecnologia associada? La proteïna animal artificial ocuparà un espai rellevant? Què se’n derivarà per al nostre sector ramader i l’àmbit rural.
Aquestes qüestions seran abordades en format diàleg entre dos destacats especialistes del sector.
Romi Pena Subirà, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida - Agrotecnio CERCA. Docent i investigadora en genòmica animal orientada a la millora de la qualitat de la carn de porc i la resiliència a les infeccions, principalment víriques, en porcs de producció. Ambdues línies de recerca es desenvolupen amb estreta col·laboració amb les principals empreses del sector. Actualment és Sots-directora de Relacions Interna- cionals a l’ETSEA.
Roger Galofré Mercadé, veterinari-tecnòleg, consultor de dilatat recor- regut, especialista en producció intensiva, nutrició, sanitat i digitalització de la producció. Ha estat responsable R+D en el consorci empresarial OPP Grup. Actualment desenvolupa la seva activitat a la transnacional farma- cèutica Ceva Salut Animal. Darrerament està intensificant la seva activitat en machine learning, IoT, robòtica i smart farming.