Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Esdeveniments / Jornada al Col·legi sobre “Sacrifici i matança de porcins, bovins i ovins a l'explotació: implicacions de benestar animal i d'higiene alimentària”, el dia 1 de desembre

Jornada al Col·legi sobre “Sacrifici i matança de porcins, bovins i ovins a l'explotació: implicacions de benestar animal i d'higiene alimentària”, el dia 1 de desembre

El divendres dia 1 de desembre al matí el Col·legi de Veterinaris de Lleida acollirà una jornada gratuïta que portarà per títol “Sacrifici i matança de porcins, bovins i ovins a l'explotació: implicacions de benestar animal i d'higiene alimentària”. Aquesta jornada té l’objectiu d’informar i resoldre dubtes sobre les actuacions, obligacions i responsabilitats dels veterinaris en la matança i sacrifici a l’explotació dels animals d’abastament de les espècies porcina, bovina i ovina.

Els interessats/des us podeu inscriu-re a veterinaris@colvetlleida.org o trucant al 973 27 95 18 - 605 044 254.

 

Al final de la jornada se servirà un àpat fred entre tots els assistents.

 

 

Programa:

 

12.00 h. - Presentació de la jornada a càrrec de la presidenta del COVLL, Carmen López. 

 

12.10 h.-13.00 h. – “Procediments Normalitzats de Treball per al sacrifici i matança d’animals a explotació” - Rosada Gili. Responsable de benestar animal en el sacrifici del Departament d’Agricultura.

 

13.00 h. - 13.45 h. -  “Actuacions dels veterinaris davant l’arribada a l’escorxador d’animals sacrificats d’urgència en l’explotació d’origen” - Eva Tolosa. Responsable de Programes d'Higiene dels Establiments Alimentaris Departament de Salut.

 

13.45 h.-14.30 - h. Taula rodona

 

Explicació:

 

Els darrers anys s’ha produït una evolució de la societat que ha derivat en una major conscienciació i preocupació pel benestar dels animals. Els veterinaris som la principal figura de referència en aquest camp, garantir el benestar animal és una missió fonamental de cada veterinari en particular i de la comunitat veterinària en general. Aquesta implicació inclou des de les funcions sanitàries tradicionals dels veterinaris, el reconeixement del dolor i detecció de situacions de patiment i foment de pràctiques que promoguin el benestar animal, fins l’educació i informació de les persones que treballen amb els animals i de tota la societat en general.

 

És la nostra obligació fomentar el benestar dels animals a les explotacions i evitar-los el patiment dins del possible. Animals que pateixen malalties cròniques irreversibles, que han patit accidents, amb lesions importants... animals que no podran acabar la vida productiva i no podran ser traslladats a l’escorxador, s’han de sacrificar a l’explotació. El veterinari coneix el moment òptim per efectuar la matança, minimitzant el temps de patiment.

 

Altres animals, amb lesions o alteracions recents que no afecten la salubritat de les seves carns, poden sacrificar-se a l’explotació i traslladar-se a l’escorxador per aprofitar les carns. En aquestes pràctiques el veterinari també juga un paper clau i assumeix gran responsabilitat.

 

És important que coneguem les situacions, els mètodes, els sistemes, els procediments, la documentació a elaborar, i les obligacions i responsabilitats dels veterinaris en aquestes pràctiques.

 

Per tal d’assegurar el benestar animal i el compliment de la normativa, s'han elaborat procediments normalitzats de treball per la matança a les explotacions d'animals no aptes per al transport, tant si es tracta d'animals als que s'ha d'evitar un patiment innecessari com si són animals que no podem ser traslladats ja que el transport els ocasionaria un  sofriment afegit. Es vol donar a conèixer quins són aquests procediments per tal de complir la normativa de benestar animal en qualsevol tipus de sacrifici i poder aprofitar, quan sigui possible, les carns d’aquests animals. 

Quan 01/12/2017
de 09:00 a 14:30
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal
  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+