Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Actualitat
Sou a: Inici / Actualitat / Notícies / Tot sobre la gestió de mutilacions i bones pràctiques en el transport, en una jornada PATT al COVLL

Tot sobre la gestió de mutilacions i bones pràctiques en el transport, en una jornada PATT al COVLL

El Col·legi de Veterinaris de Lleida (COVLL) va ser l’escenari, el passat 16 de juny, d’una jornada PATT sobre ‘El benestar animal en porcí: gestió de les mutilacions a explotacions i aplicació de bones pràctiques en el transport’.

Organitzada pel COVLL amb el suport del Departament de Salut-Secretaria de Salut Pública-DARP, el Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, i l’IRTA, la jornada era gratuïta i es va desenvolupar durant tot el matí. La presentació va anar a càrrec de la tresorera del COVLL, Teresa Milà, que va donar pas a les diferents ponències.

Antonio Velarde i Pilar León van encetar la jornada parlant sobre la gestió de mutilacions en porcí. Aquest tema és de gran importància, ja que un dels objectius de la Unió Europea és evitar les mutilacions. Al nostre país la mutilació que es realitza de forma rutinària és la caudectomia en garrins.

Les caudectomies són una pràctica habitual a les nostres explotacions i tenen com a objectiu principal evitar la caudofàgia. És important incidir en els factors que la causen per poder deixar de realitzar el tall de cues sense tenir efectes negatius. La caudofàgia és una conseqüència de la conducta de furgar que tenen de forma natural els porcs, però alguns factors fan que aquesta conducta desencadeni en mossegades i menjades de cua. Posant èmfasi en l’enriquiment ambiental i el control de factors estressants, aconseguirem disminuir molt els factors desencadenants de la caudofàgia.

El transport dels animals és un altre punt que la Unió Europea s’ha marcat com objectiu. Xènia Moles, Rosada Gili i Antonio Velarde van exposar els punts crítics del transport, les bones pràctiques al transport i les principals incidències detectades a escorxador.

Els punts crítics, que cal controlar, en el transport són: el dejuni, la densitat, les condicions del transport, el confort tèrmic, l’estrès a la càrrega i descàrrega i l’aptitud dels animals pel transport.

És important tenir en compte les Bones Pràctiques de Transport. Cal un monitoreig i l’avaluació de totes les fases: preparació a la càrrega, a la càrrega, la descàrrega i el viatge.

Els animals no aptes pel transport no es poden traslladar als escorxadors. El MAPAMA i l’AECOSAN han elaborat unes instruccions i procediments que descriu les situacions i casos en què els animals no poden transportar-se i les condicions per realitzar el sacrifici en explotació.

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp
  • Google+